

سه موج یا روند دیجیتالی شدن را میتوان به شکل دیجیتالی شدن اطلاعات به عنوان موج اول، دیجیتالی شدن کسب و کارها و فرآیندهای درون آن به عنوان دومین موج و تحول دیجیتال نیز به عنوان موج سوم در نظر گرفت. هر یک از این روندها، جنس، هدف و نقطه اثرات مشخص و متفاوتی دارد که میتوان بر اساس آن برآوردی از میزان بلوغ دیجیتالی کسب و کارها ارائه داد.
موج اول-دیجیتایز یا دیجیتالی شدن اطلاعات؛ دیجیتایز یا دیجیتالی شدن اطلاعات آنالوگ به منظور بهبود کیفیت و کمیت تولید، پردازش، انتقال، ذخیره و بازیابی اطلاعات به عنوان اولین موج دیجیتالی شدن مطرح میشود. نمونه برداری از اطلاعات، فشرده سازی آنها، تبدیل داده های آنالوگ به دیجیتال، طراحی تراشه ها و رسانه هایی بدین منظور، از جمله فعالیتهایی است که برای دیجیتالی سازی داده ها انجام میگردد. دیجیتالی شدن در این سطح، موضوعی کاملاً فنی و زیرساختی است و نقطه اثر آن روی داده ها و شکل نمایش، ذخیره و انتقال اطلاعات است. در حال حاضر تقریباً زیرساخت فنی همه کسب و کارها از چنین امکانات و قابلیتهایی برخوردار است.
موج دوم- دیجیتالی شدن کسب و کارها؛ پس از دیجیتالی شدن داده ها و اطلاعات، موضوع استفاده از فناوری های دیجیتالی برای تسهیل فرآیندهای کسب و کار و فرآیندهای سازمانی به عنوان دومین موج دیجیتالی شدن، طی سالیان گذشته مطرح گردیده است. برای مثال شرکتها و سازمانهای زیادی از فناوریهایی نظیر رایانش ابری، کلان داده ها و اینترنت اشیاء به منظور بهره برداری در فرآیندها و ارزشهای قابل ارائه به مشتریان خود استفاده نموده اند. حتی دولتها نیز خدمات خود را تحت عنوان دولت الکترونیک یا دولت دیجیتال به منظور بهبود ارائه خدمات دولتی به مردم، دیجیتالی و قابل ارائه بر بستر اینترنت کرده اند. به عبارتی دیگر، فرآیندهای قدیمی ارائه خدمات با استفاده از فناوریهای دیجیتالی بازمهندسی و بهبود یافته اند. حذف منابع انسانی در فرآیند ارائه برخی خدمات و استفاده از فناوری به جای آن، نمونه ای از تغییرات در این سطح از دیجیتالی شدن است.
موج سوم- تحول دیجیتال؛ امروزه نیز، تحول دیجیتال به عنوان سومین موج دیجیتالی شدن با نقطه اثری وسیع بر همه ابعاد سازمان و حتی جامعه مطرح شده است. جنس این موج بر خلاف موج اول که از جنس فنی و موج دوم که از جنس کسب و کاری است و تمرکز بر دیجیتالی شدن فرآیندها دارد، از نوع اثرات اجتماعی و اقتصادی حاصل از دیجیتایز و دیجیتالی شدن(دو موج پیشین) است. به این معنی که وقتی صحبت از تحول دیجیتال میشود، فقط ابعاد فنی و یا بهره برداری از فناوری به منظور دیجیتالی کردن کسب و کارها مد نظر نیست. نقشی که میتوان برای دیجیتایز شدن و دیجیتالی کردن کسب و کارها در نظر گرفت، توانمندسازی، انعطاف و ایجاد فرصتهای جدید برای کسب و کارها در دگرگون سازی و یا ایجاد مدلهای مختلف کسب و کار بر پایه فناوری است. حال، تحول دیجیتال عبارت خواهد بود از مجموعه تحولات و اثرات اجتماعی- اقتصادی که بر پایه دیجیتایز و دیجیتالی شدن کسب و کارها و سازمانها حاصل میشود. بدین ترتیب، از یکسو فناوری، تحولات زیادی در سطوح مختلف کسب و کار ایجاد می کند و از سویی دیگر این تحولات، خود اثرات قابل ملاحظه ای در سطوح اقتصادی و اجتماعی خواهند داشت که نیاز به برنامه ای مدون برای بهره مندی بیشتر هم از فناوری و هم تحولات حاصل از آن را ضروری می سازد.