

امروزه دسترسی به منابع مختلف ثروت و پیچیدگی مدیریت آن، آگاهی بیشتر مردم از بازارهای پول و سرمایه نظیر بورس، ورود نسل دیجیتالی یا همان افراد جوانتر به فضای کسبوکار – که تمایل بیشتری در به کارگیری فناوری دارند- به همراه روند رو به رشد فناوری، فضای بالقوهای را برای رونق خدمات نوظهور مالی نظیر ولث تک[1] ایجاد کرده است.
ولث تک، شاخهای از فناوریهای مالی یا فین تک است که طی سالهای اخیر در کشورهایی نظیر ایالاتمتحده، بریتانیا و اخیراً چین و هند به صورت فراگیری مورد استقبال قرار گرفته و حجم بازار قابلملاحظهای را به خود اختصاص داده است. ولث تک ترکیبی از دو واژه ولث به معنی ثروت و تِک به معنای فناوری است که از فناوری به عنوان ابزاری برای مدیریت ثروت و سرمایه اشخاص حقیقی و حقوقی استفاده میکند. هدف از مدیریت ثروت، نگهداری و افزایش ثروت مشتریان است که استفاده از فناوری به عنوان عاملی توانمندساز میتواند آن را تسهیل، تسریع و بهبود دهد. در واقع ولث تک را میتوان به شکل ساده، استفاده از فناوریهای نوظهور در جهت تصمیمگیری بهتر سرمایهگذاران تعریف کرد که به آنها کمک میکند پول خود را چه زمان و در چه بازاری سرمایهگذاری کنند تا بازده بیشتر و ریسک و هزینه کمتری داشته باشند.
هوش مصنوعی، الگوریتمهای یادگیری ماشین و علوم داده، از مهمترین علوم و فناوریهای مورد استفاده در ارائه خدمات مدیریت ثروت بهحساب میآیند که از سوی بانکها، نهادهای مالی و اخیراً استارت آپهای حوزه مالی به مشتریان مورد استفاده قرار گرفته است. مشاوره در ورود به بازارهای مختلف پول و سرمایه، تخمین ریسک و بازده داراییهای مختلف و مدیریت جریان نقدینگی برای کسب و کارها از مهمترین زمینههای فعالیت مدیریت ثروت به حساب میآیند که این فناوریها میتوانند نقش بسیار پررنگی در ارائه مطلوب آن داشته باشند. برای مثال کسبوکارها نیازمندند با توجه به هزینههای خرید خود، به صورت پیوسته یا در بازههای زمانی خاصی، حجم نقدینگی حداقلی در حساب خود داشته باشند که در این مورد ارائهدهنده خدمات ولث تک با ارائه راهکارهایی متنوع، این نیاز مشتری را مرتفع مینماید. پیشنهاد سرمایهگذاری در بازارهای خاص سرمایه و یا تأمین مالی از طریق انواع پلتفرمهای تأمین مالی جمعی- بر مبنای دسترسی به اطلاعات بیشتر و تحلیلهای بلادرنگ- و ارائه انواع ابزارهای فناورانه جهت ارزیابی داراییها از جمله این پیشنهادات است.
فوربز، روندهایی را برای فناوریهای مدیریت ثروت پیشبینی کرده است. مشاوره سرمایهگذاری مبتنی بر رباتهای هوشمند یا همان روبوادوایزوری[2] رایجترین روند یا زمینه در ارائه ولث تک است که البته حدود یک دهه از ارائه اولین مدلهای آن میگذرد. این مدل از خدمات، با استفاده از متدهای هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین، پیشنهادات سرمایهگذاری و راهکارهای مدیریت سرمایه را به مشتریان ارائه میدهند. شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری از یکسو و در نظر گرفتن اهداف کوتاه و بلندمدت مشتریان به همراه سنجش میزان ریسک هر مشتری- بر مبنای برخی عوامل نظیر شغل و درآمد- از جمله مواردی است که خدمات مطلوبتر و تجربه بهتری را برای مشتری خدمات مدیریت ثروت رقم خواهد زد. استفاده از این متدهای فناورانه، به دلیل دخالت کمتر منابع انسانی در ارائه خدمات، هزینههای بسیار کمتری را برای ارائهدهنده در بر خواهد داشت و متعاقب آن با هزینه کمتری به مشتریان قابل عرضه خواهد بود. بدین ترتیب این امکان برای افراد بیشتری در جامعه ایجاد خواهد شد تا از اینگونه خدمات بهرهمند شوند. طبق تحقیق صورت گرفته از سوی بیزینس اینسایدر[3]، روبوادوایزورها حدود یک تریلیون دلار سرمایه را تا سال 2020 مدیریت خواهند کرد که این مبلغ تا سال 2022 به 4.6 تریلیون دلار خواهد رسید. بر اساس همین گزارش، بیش از 200 شرکت ارائهدهنده خدمات روبوادوایزوری در ایالاتمتحده به ثبت رسیدهاند که روند رو به گسترش این بازار را نشان میدهد.
پیشبینی میشود طی سالهای آتی، مشاوران سرمایهگذاری جای خود را به ولث تک خواهند داد. تکامل، فراگیری و موفقیت بیشتر این نوع خدمات نوآورانه را میتوان به برخی عوامل کلیدی موفقیت مربوط دانست. امنیت و حفاظت از دادهها و اطلاعات مشتریان، اولین عامل کلیدی است که به عنوان مهمترین اولویت هم برای ارائهدهندگان و هم مشتریان ولث تک محسوب میشود. مشابه با سایر خدمات فین تکی، هرگونه ضعف و نقصان در این خصوص، موجب سلب اعتماد مشتریان و متعاقب آن شکست برای ارائهدهنده را به دنبال خواهد داشت. بهکارگیری فناوریهای تحلیلی، عامل کلیدی موفقیت دیگری است که برای تحلیل رفتار و شناسایی نیاز مشتریان و متعاقب آن، پاسخگویی به خواستههای آنها به وسیله محصولات و خدمات سفارشیسازی شده،بسیار حیاتی است. طبق گزارش فوربز، آن دسته از شرکتهای ارائهدهنده خدمات مدیریت دارایی که از فناوریهای تحلیلی پیش بینانه[4] بهره بردهاند، بهطور میانگین 11 درصد افزایش جذب مشتری در یک سال اخیر داشتهاند. بلاکچین نیز به عنوان یکی دیگر از عوامل کلیدی نوظهور است که ایجاد و تعریف کلاس های مختلف دارایی را ممکن ساخته است. این فناوری با قابلیت توکنیزه کردن داراییها، شرایط برای معامله و سرمایهگذاری روی آنها را تسهیل و تسریع میکند.
[1] Wealthtech
[2] Robo-advisors
[3] Business Insider
[4] predictive